donderdag 18 maart 2010

17-03 Over Taupo – en hoe Nieuw-Zeelandse stadjes te onderscheiden.

Iets ten zuiden van Rotorua ligt Taupo, eveneens gegrondvest op een dun stukje aardkorst. Het meer van Taupo ontstond zo’n 300 000 jaar geleden toen de vulkaan Oruanui uitbarstte en er op het einde van dit stukje vuurwerk een gigantische krater (nu vol met water) achterbleef met een oppervlakte van zo’n 600 km².
Vanuit dit meer vertrekt de Waikato rivier, een helblauwe ader die schuimbekkend door zijn bedding raast met zo’n kolkende rotvaart dat zelfs de meest gewaagde vorm van romantisch roeien (white water rafting) er verboden is.
Taupo zelf is één groot openlucht shopping centre voor outdoor-activiteiten die zodanig veel stukken van mensen kosten (of kunnen kosten) dat wij het ons niet konden of wilden veroorloven: jetboating, skydiving, bungy-jumping, canyoning, rafting, caving, hang gliding, sledging, river surfing, mountain biking, fishing, cruizes, helikoptervluchten, … Te veel om op te noemen (en toch doen we het!).

Hoog tijd voor een architecturaal geïnspireerd artikel betreffende ‘de luifel’.
Een luifel is een mooi iets om een overdaad aan zon of regen tegen te houden en zodoende alles wat er zich onder bevindt te beschermen tegen de invloeden van het klimaat. Een luifel biedt desgewenst soelaas, is in nood het laatste toevluchtsoord. Daar tegenover staat het voornaamste nadeel van een luifel: net zoals weer en wind kunnen onze nieuwsgierige blikken er niet doorheen.
Nu wil de realiteit dat het hier in Nieuw-Zeeland eerder een rariteit is om géén luifel te hebben dan wél, en de gevolgen daarvan zijn (letterlijk) niet te overzien. Je mag lopen door eender welk stadje, het enige wat je te zien krijgt is de gelijkvloerse laag van winkeltjes en daarboven een gesloten hemel van luifels; waardoor elke straat dezelfde is, elke wijk dezelfde, elk stadje hetzelfde. Als er niet in je reisgids staat dat er mooie gebouwen zijn, sta je er niet bij stil dat je naar de overkant van de straat, over de luifels heen moet kijken om te zien dat je zowaar naast een prachtig historisch pand staat – en zelfs eens je je bewust bent van deze situatie, ontsiert de batterij aan luifels elke aangename gevel.
Taupo is hierin niet anders, dus trekken wij op weg naar mini-schiereiland The Coromandel, een van de laatste etappes richting finish in Auckland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten