woensdag 10 maart 2010

10-03 Autoperikelen

Op het noordeiland rijden we af en toe over snelwegen die hun naam waardig zijn; je mag nog altijd slechts 100 km per uur, maar er duikt toch al eens een op- en afrit op en ook twee rijvakken in elke richting, gescheiden door een middenberm, al blijft dat een zeldzaamheid.
Wegenwerken blijven omnipresent. Je kan geen 50 kilometer rijden of men is wel ergens bezig een ‘new seal’ te leggen volgens het motto: ‘Wij leggen de peklaag en gieten er een hele berg kiezel op, jullie rijden de boel vast tot het op iets trekt.’ Je mag er maar 30 km per uur. Sneller is trouwens geen goed idee, want dan vliegt de kiezel je om de oren en tegen je voorruit en voor je het weet ben je carglass aan het bellen.
Dát hebben we door onze relaxte rijstijl (ons voorbijsteken moet stilaan een hobby zijn geworden voor de kiwi’s) nog niet moeten doen, al stonden we vandaag wel aan de kant met een tjierpend linkervoorwiel. Jucy, onze huurmaatschappij, stuurde ons naar een plaatselijke mechanicien, die gelukkig in een wip het remblokje heeft vervangen zodat we nu weer – relaxt – verder kunnen rijden.
Jammer genoeg konden we daardoor de wandeling door Napier (een stadje vol Art Deco gebouwen, die zijn opgetrokken nadat al het voorgaande omver was gevallen tijdens een aardbeving in 1931) pas beginnen om iets na 5 en het toeval wil dat Napier de enige stad ter wereld is waar alles sluit om 5 uur, dubbele pech dus.
Gelukkig scheen de zon, waren sommige façaden wel de moeite en konden we voor nog meer troost terecht bij de cheeseburgers van McDonalds, later nog aangevuld met ons eigen huisbereid en overheerlijk Grieks slaatje.

(Tijd nu voor een intermezzo. We worden hier naar het hoofd gegooid met allerlei glutenvrij eten, drinken en god weet wat nog allemaal. Geïnteresseerde wereldburgers als we zijn, vragen wij ons dan af: wat zijn gluten voor beestjes en waarom zouden we ze NIET willen? Twee virtuele kussen voor het juiste antwoord op deze quizvraag.)

2 opmerkingen:

  1. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt.
    Als een coeliakiepatiënt iets eet of drinkt dat met één of meer van deze graansoorten is bereid of daarmee in aanraking is geweest, wordt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een enorm aantal darmvlokken (villi) die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. De darmvlokken van coeliakiepatiënten kunnen geen gluten verdragen. Ze worden erdoor kapot gemaakt en kunnen niet genoeg enzymen meer uitscheiden voor de voedselvertering. Daardoor kunnen niet alle benodigde voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen.
    Er ontstaat zo een tekort aan oa.vitamines en ijzer.
    De enige manier om deze klachten te voorkomen of bestrijden is het volgen van een STRIKT dieet waarin geen van bovengenoemde granen voorkomt. Dit is het glutenvrije dieet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals beloofd: twee virtuele kussen voor Dries!

    BeantwoordenVerwijderen