zaterdag 16 oktober 2010

16-10 De Nullarbor Plain

Tussen West-Australië en Zuid-Australië strekt zich een 1100 km lange vlakte uit, waar behalve een tiental roadhouses amper een spoor van beschaving te bespeuren is: de Nullarbor, naar het Latijn voor ‘geen bomen’.
Het doorkruisen van dit woestijnachtige gebied heeft voor vele Australiërs bijna legendarische proporties aangenomen (allicht omdat het indertijd met paard en kar te doen was), en dus begonnen wij goed voorbereid aan onze eigen mythische oversteek. Extra drinkwater, extra benzine in de koffer, olie ververst, rem- en koelvloeistof bijgevuld en vooruit met die geit.
Waarschijnlijk hebben wij de voorbije maanden al teveel verlaten kilometers afgewerkt om er een episch gevoel bij te krijgen, en stoven op iets meer dan een dag vijftien centimeter van links naar rechts op de landkaart en reden ons daarbij een kleine jetlag (er is twee uur en een half tijdsverschil tussen WA en SA!).
Tussen het stukje van vijftien kilometer waar effectief géén boom staat, de lange stukken met struikgewas en de occasionele nood-landingsbaan voor de Royal Australian Airforce (die gewoon met witte verf op de weg staat geschilderd en je op de sattelietfoto’s van Google Earth prachtig kan zien als je veel tijd en goesting hebt), ligt het langste stuk kaarsrechte weg van Australië: 146,6 km poef rechtdoor. Het klinkt misschien niet zo gigantisch lang, maar denk er gerust even over na als u de komende weken rondrijdt in ons Belgenland en op zoek gaat naar stroken (zelfs op de snelweg) van langer dan tien kilometer zonder bochtjes! Wij dagen u uit uw langste stukken knal rechtdoor in een top-tien te gooien en op de blog te posten bij wijze van een wedstrijdje. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten