vrijdag 30 april 2010

28-04 Stelselzonne het.

Vermits we het educatieve aspect van het fenomeen ‘reizen’ naar waarde weten te schatten, achten we het bijgevolg onze plicht om onze blogberichten bij momenten ietwat educatief in te kleuren – dit is zo’n moment. (Bij voorbaat onze excuses voor het schoolmeesterachtige toontje, we zijn er ons van bewust dat jullie allen volwassen en gesofistikeerde mensen zijn die geen bijkomende opvoeding meer nodig hebben.)

’t Is al zodanig lang geleden dat onze frank viel over het hiernavolgende topic, dat we het bijna zijn vergeten te vermelden. Toch lijkt het ons niet slecht even stil te staan bij een astronomische vaststelling waar sommigen onder jullie, net zoals wij, misschien nog niet bij hebben stil gestaan.
De zon, beste vrienden, komt zoals jullie weten op in het oosten en gaat weer onder in het westen. Dat is op het zuidelijk halfrond niet anders. Wat wél anders is op het zuidelijk halfrond, is dat de zon niet van links naar rechts, maar van rechts naar links draait (of lijkt te draaien, want zoals algemeen geweten zijn het wij die draaien), hetgeen betekent dat onze meest geliefde vuurbal hier op het middaguur in het noorden hangt en niet in het zuiden. Bizar en geheel tegen onze gevoelsnatuur in, maar de zon staat hier op het heetst van de dag daar waar ze in België nooit komt.
Bij het persoonlijk verifiëren van deze informatie raden we u aan om op uw hoofd te gaan staan na het opstellen van een aarde-zon systeem. De bevestiging van onze waarneming zal als vanzelf over uw brein vallen zoals uw t-shirt zal doen vlak na het innemen van uw positie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten