dinsdag 14 september 2010

14-09 Brandstof

Australiërs zijn geen dieselrijders. Benzine stroomt hier door de aderen, en als het even kan aan een tempo van meer dan tien liter per honderd kilometer (de term ‘sportieve rijstijl’ is een understatement voor 80% van de chauffeurs hier en van ‘defensief rijden’ heeft hier nog nooit een mens gehoord).
Levend bewijs van de zeer beperkte populariteit van diesel is de stabiele literprijs. We hebben lange tijd geleden al eens vermeld dat de brandstofprijs in het weekend aanmerkelijk hoger ligt dan tijdens de week – niet waar bij diesel. De dieselprijs beweegt minder dan een gestrand containerschip, omdat de enigen die diesel tanken hem niet zelf moeten betalen: de truckchauffeurs.
De benzineprijs daarentegen is zodanig gecommercialiseerd dat hij op en neer gaat als een dobber bij het vissen in woelig water, al zit er dan (in Perth dan toch) systeem in. Donderdag is de dure dag. Vrijdag gaat er twee cent af, op zaterdag opnieuw, zondag ook, en zo gaat dat maar door tot woensdag; dan kost een liter benzine 12 cent minder dan 144 uur tevoren of 24 uur later.
Spaarzame vrekken als we zijn, tanken wij steeds op woensdag. Lange wachtrijen vallen ons zo ten beurt. Het hele tankgebeuren staat hier immers niet bepaald op punt. De ruimte tussen twee pompen is meestal te smal voor twee auto’s en de slangen waardoor de gouden vloeistof stroomt kunnen niet worden uitgetrokken, waardoor je altijd maar bij de helft van de pompen terecht kan. Betalen kan enkel binnen in het onvermijdelijke winkeltje (een betaalautomaat hebben ze nog niet uitgevonden) en bovendien moet je je auto ter plekke laten staan tot er betaald is, eer je plaats kan maken voor een ander. Een soepje dus; een soepje waar mijnheer Royco binnen de minuut jaloers op zou zijn.
Op die manier spenderen wij grote delen van onze vrije tijd geparkeerd, naast ronkende 4.0 liter V8 motoren (want in Australië is alles met een motor met minder dan twee liter cilinderinhoud een ‘klein autootje’, en zelfs al is het een Mini Cooper, een ‘klein autootje’ is stom en kan toch niet vooruit gaan!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten